“Hoe kunnen we jongeren, 14 t/ 27 jarigen zonder startkwalificatie, in de Mare, Noord en Daalmeer (wijken in Alkmaar) helpen zich verder te ontwikkelen?”
Projectleider
Projectmedewerker
Communicatie
Marketing (a.i.)
Projectmedewerker
Op 22 maart hadden we mooie gesprekken met de jongeren die op onze wekelijkse creatieve kunstavond aanwezig waren. De jongeren waren die avond aan de slag gegaan met t-shirts bedrukken, waar ze een aantal vaardigheden leren, zoals het ontwerpen op de computer en het printen op de 3D-printer. De jongeren hebben meegedacht over de inrichting van de ruimte die we voor ze willen inrichten in bibliotheek de Mare. Ook gaven ze aan vaker dit soort momenten te willen waar ze elkaar kunnen ontmoeten. Ideeën waren bijvoorbeeld een spelletjesavond, lasergamen of een filmavond.
Doorlopend hebben we in de Bibliokeet gesprekken met jongeren gevoerd. Dit is een ruimte voor jongeren in vestiging Alkmaar de Mare die we aan het inrichten zijn. De jongeren die er al komen denken actief mee. Zo is er het idee ontstaan voor het samen maken van een graffitimuur.
Leerlingen van het Huygens College presenteerden op 14 maart de uitkomsten van hun onderzoek met als vraag: ‘Hoe krijg je meer jongeren naar de bibliotheek’? Met de hele klas gingen ze naar de bibliotheek om op onderzoek uit te gaan. Uit hun bevindingen kwam dat er voor jongeren weinig is geregeld. Ze zouden graag elkaar ontmoeten en samen huiswerk maken, maar daar is geen plek voor. Ook vaardigheden leren en ontspanning werd belangrijk gevonden. Gezien het zo’n grote groep jongeren is die hun mening heeft gegeven, vormen hun bevindingen een mooie afspiegeling van de behoeftes van jongeren met allerlei achtergronden.
Op 9 maart spraken we met een groep jongeren bij Kopzorg, een centrum voor kinderen en jongvolwassenen met psychosociale problemen. Het bezoek met deze groep jongeren met autisme stond in het teken van een eerste kennismaking. We hadden VR-brillen mee en die vielen erg in de smaak. Dat de bibliotheek ook dit soort dingen te bieden heeft, hadden ze niet verwacht. Het was voor de jongeren fijn om even uit de realiteit in een andere wereld te stappen, soms was het even spannend, maar die drempel werd toch genomen. Ze vonden het leuk om met iets nieuws bezig te zijn en wilden het graag leren. We hebben ook een goed gesprek gehad over welke ideeën jongeren hebben en wat ervoor zou zorgen dat ze vaker naar de bibliotheek komen. Ontmoeting en vaardigheden stonden daarbij centraal. Er staat al een vervolgafspraak gepland en dan laten we ook de 3D-printer zien.
Op de vrijdag hadden we een synthesemeeting met de Third Space projectgroep, waarbij we de belangrijkste inzichten tot nu toe bij elkaar brachten. Dit vormde een mooi uitgangspunt om de volgende stap in het project te zetten: een co-creatie sessie met de doelgroep zelf, want de jongeren zelf kunnen ons natuurlijk het beste vertellen hoe de bibliotheek ze kan bereiken en waar nodig kan helpen.
Tijdens de focusgroepsessie bij Straatgeluid hebben we met onze doelgroep gesproken. Jongeren zonder startkwalificatie bereiken we als bibliotheek moeizaam. Daarom duiken we met het Third Space project zoveel mogelijk in hun wereld. Om deze jongeren in de bibliotheek te krijgen én om als bibliotheek iets voor ze te kunnen betekenen, is het belangrijk dat we weten wat ze motiveert en ook waar ze op afknappen. Tijdens de focusgroepsessie hebben de jongeren ons veel informatie kunnen geven over welke activiteiten hen naar de bibliotheek zouden trekken en wat ervoor zorgt dat ze nu niet (meer) naar de bibliotheek gaan.
Op 13 december gingen met onze co-creatie sessie met collega's Martijn, Lisa en Dylan, die al veel met jongeren werken, verder in op onze doelgroep: jongeren zonder startkwalificatie. Waar vinden we deze jongeren? Hoe bereiken we hen? Welke ervaringen hebben collega's met de doelgroep? Aan bod kwam o.a. het belang van het werken met samenwerkingspartners, laagdrempelig en informeel contact, zichtbaarheid van de bibliotheek op social media en de kwetsbaarheid van jongeren. We maakten daarnaast ook twee persona's.
Een wekelijkse avond voor jongeren in de Mare waar ze met een muziekje op lekker creatief bezig kunnen zijn. Voor de bibliotheek een mooie manier om in contact te komen met de doelgroep en er zo achter te komen wat we voor hen kunnen betekenen.
Onderzoek naar de achtergronden van de jongeren: waar wonen ze, om hoeveel jongeren gaat, maar ook: welke problemen komen naar voren en welke ervaringen heeft de bibliotheek al met deze doelgroep?
Begin 2022 gaat de tweede fase van het Third Space project van start en beginnen 8 bibliotheken met het ontwerpen van de Hybride Bibliotheek.