Loading

Bibliotheek Midden-Brabant

Bibliotheek Midden-Brabant

Stimuleren onverwachte ontmoeting in de publieke hybride ruimte

Third Space ambitie

van Bibliotheek Midden-Brabant

Projectteam

Miriam van den Beemt

Specialist programmering

Emely Kok

Programmamaker Waalwijk

Pia van den Berg

Front office medewerker bibliotheek Lochal

Michelle Vleugels

Specialist marketing & communicatie

Reisverslag

9 januari 2023
Sub Label
Aftrap sprintteam Waalwijk

De Bibliotheek Midden-Brabant heeft 15 vestigingen. De LocHal is door het formaat en de aantrekkingskracht voor studenten een logische plek om te verblijven. Het was voor ons dus niet moeilijk om genoeg input te verzamelen. De aanpak in de LocHal is echter niet goed te vertalen naar een van onze andere vestigingen. Daarom wilden we in sprint 2 niet alleen het prototype in de LocHal doorontwikkelen, maar ook de hele ontwerpcyclus nog een keer doorlopen in een andere vestiging. Dat doen we in onze vestiging in Waalwijk: ook een relatief grote vestiging, maar doordat er weinig vervolgopleidingen in Waalwijk zitten is de populatie en het gebruik van de bibliotheek heel anders.

25 november
Sub Label
Testen prototypes

Nadat we de prototypes wat hadden opgepoetst wilden we ze opnieuw testen bij de doelgroep. Met twee flipovers gingen we weer het gesprek aan met studeerders die langs ons liepen. Dit keer vroegen we om gerichte input: welk prototype zou je mogelijk gebruiken, en waarom (niet)? Men was unaniem: niemand dacht er over om aan de Dialoogtafel plaats te nemen. De Pomodoroknop werd positief ontvangen, bijna alle studeerders die we spraken zagen dat idee wel zitten.

In sprint 2 gaan we dus aan de slag met het uitwerken van de Pomodoro-knop.

16 november 2022
Sub Label
Co-creatie sessie

In de cocreatiesessie hebben we met zes betrokken studeerders gewerkt aan de twee hypothesen “ontspanning na inspanning” en “netwerken. We deelden ons in twee groepjes op. Elk groepje maakte een storyboard bij een van de hypothesen: hoe ziet “ontspanning na inspanning” er mogelijk uit in de LocHal? En hoe kan “netwerken” er een plaats krijgen?

Nadat we de ideeën aan elkaar gepresenteerd hadden wisselden we van thema. De groepjes werkten elkaars verhaal uit tot een prototype. Voor “ontspanning na inspanning” bedachten we de Pomodoro-knop: een knop die je kunt indrukken als je even vastloopt tijdens het studeren en die je een ludieke pauze-activiteit voorschotelt. Voor “netwerken” werd het een Dialoogtafel: een tafel waar je kunt gaan zitten als je naast je studie ook best open staat voor een praatje, en waar je op basis van onderwerp kunt kiezen of je met iemand in gesprek gaat.

11-13 oktober 2022
Sub Label
Testen hypotheses

Met 10 hypothesen kan je natuurlijk heel veel kanten op. We vonden het echter raar om deze hypothesen zonder inspraak van de doelgroep te gebruiken. Daarom hebben we ze op een laagdrempelige manier getest. We regelden een paar kannen koffie en thee, plakten alle hypothesen op flipovers en stelden langslopende studeerders de vraag: vind je dit onderwerp belangrijk of onbelangrijk?

Het duurde even voor wij onze koudwatervrees kwijt waren, maar toen we eenmaal mensen aanspraken bleef de input komen: in twee uur gaven bijna 90 studeerders hun ongezouten mening. Op basis van die input kwamen we tot de selectie van twee hypothesen: “ontspanning na inspanning” en “netwerken”.

30 september 2022
Sub Label
Synthesemeeting

Tijdens de synthesemeeting hebben we alle verzamelde info uit deskresearch, enquête en focusgroep bij elkaar gegooid. We stelden vier persona’s op, voor elke leerlaag één. Uiteindelijk kwam alles bij elkaar in een waardepropositiecanvas. Daaruit konden we 10 hypothesen destilleren waarmee we de LocHal voor studeerders potentieel een prettigere plek maken, met onverwachte ontmoeting als centraal thema.

19 september 2022
Sub Label
Focusgroep

Om de focusgroep bij elkaar te krijgen gebruikten we verschillende wervingsstrategieën: deelnemers aan de enquête uit de deskresearch werden benaderd, we zetten onze socials in, flyerden bij onze werkplekken. De meeste deelnemers vonden we echter via een oud-stagiair M&P. 11 jongeren uit alle leerlagen (VO, mbo, hbo en universiteit) verzamelden zich rond zes uur in de LocHal. We hadden avondeten geregeld, maar dat bleek niet handig in combinatie met de hoeveelheid vragen die we ze stelden. Leerpuntje voor de volgende keer!

Wat ons het meest bijbleef uit dit gesprek was de ernst van scholieren en studenten anno 2022. Ze zijn serieus met hun studie, en al erg bezig met hun toekomst. Ook maakten ze zich druk over grote thema’s als de energiecrisis, de huizenmarkt, de gevolgen van digitalisering en regelgeving op de toekomst van het vak waarvoor ze opgeleid worden. En ze ervaren erg weinig vrije tijd. Een ander mooi inkijkje kregen we bij de vraag naar online onverwachte ontmoetingen. In tegenstelling tot ons beeld waren ze vrij eensgezind in hun voorkeur voor weinig volgers online, en de behoefte om die volgers ook echt te kennen.

17 juni 2022
Sub Label
Aftrap sprintteam

Op 17 juni kwam het sprintteam Loc Hal voor het eerst bij elkaar. We wisten nog niet precies wat we gingen doen, maar we hadden er wel zin in! Na een introductie op The Third Space probeerden we onze vervolgstappen te bepalen in een work breakdown structure, volgens onze beproefde projectmethode Projectmatig Creëren. Hier werden we voor het eerst geconfronteerd met de gevolgen van een participatief ontwerpproces: na zaken als “doelgroep bepalen”, “desk research doen” en “focusgesprek met doelgroep organiseren” bleef een groot vraagteken staan. Ook trapten we meermaals in de ideeënvalkuil. Ideeën hebben we genoeg, maar we wilden die nu juist in samenwerking met de doelgroep bedenken…

Kortom, het was een licht frustrerende, maar ook leerzame sessie. Wat wel lukte was de doelgroep bepalen: studeerders (studenten en scholieren) in de LocHal. Deels omdat dit een groep is die we wel binnen hebben, maar die toch redelijk onzichtbaar en moeilijk bereikbaar is. En aan de andere kant is dit een groep die online en offline naadloos door elkaar gebruikt en niet afgeschrikt wordt door het hybride aspect van ons onderzoek.

1 januari 2022
Start
The Third Space gaat van start

Begin 2022 gaat de tweede fase van het Third Space project van start en beginnen 8 bibliotheken met het ontwerpen van de Hybride Bibliotheek.

Back To Top