“Hoe kunnen we een waardevolle hybride community faciliteren voor jongeren van 15 – 22 met interesse in manga waardoor ze zich verbonden gaan voelen met de bibliotheek en zich hier verder kunnen ontwikkelen”
manager Markt & Innovatie
Community Librarian
Productmanager digitalisering
Op 7 januari is er tweede community gedreven activiteit. Op hybride wijze heeft de community zelf, net als vorige keer, de activiteit geregeld. Ze zochten contact via discord, legde uit waarom zij de activiteit wilden – het nieuwe seizoen van Attack on Titan, een ultra-populaire anime en manga, is uit en wilden up-to-speed zijn met hun huidige seizoen. Om de reden wilden zij een ruimte waar zij van 10.00 uur ’s ochtends tot 22.00 uur ’s avonds met een groep op groot scherm konden kijken. De eerste keer viel dus goed in de smaak. Dit maal waren wij meer sturend dan voorheen, met de vraag of zij het voor publiek open willen stellen en promotie ervoor willen maken onder hun peers. Mond-tot-mondreclame blijft het meest effectief. Via deze wijze zijn wij digitaal, analoog en peer-to-peer ontzettend hybride aan de slag.
23 december was de eerste keer dat de doelgroep zelf met een voorstel kwam voor een activiteit in de bibliotheek. Dit was uniek, want nog nooit eerder had een groep dit zelf geregeld via een online tool om dit dan fysiek in de bibliotheek uit te voeren.
Het idee: anime kijken in de bibliotheek. Voor zij die niet weten wat anime inhoudt: dit is de verfilmde variant van manga.
De doelgroep heeft toen zelf via Discord contact gezocht met hun contactpersoon, Tobias, die op zijn beurt de juiste poppetjes heeft aangevlogen om ervoor te zorgen dat zij een ruimte hadden om dit te doen in de tijd die zij voor ogen hadden.
Op vrijdag 9 december kwam de 2de ronden van de co-creatie van de mangapas. Nu kwam de vormgever zelf langs om samen met de doelgroep te praten over hoe de pas eruit zou komen te zien. Om te beginnen had hij zelf een aantal voorlopige schetsen gemaakt aan de hand van de sessie van 2 december. Hier kon de doelgroep verder op schieten en het beeld duidelijk maken voor hem. Dit alles werd ook live gestreamd op de discord zodat jongeren die niet konden komen ook mee konden praten over het ontwerp.
Elke week komt hij met meerdere schetsen die wij plaatsen op de discord. De community, ook zij die niet de eerste keer mee hebben gedaan, kunnen dan steeds uit 3 ontwerpen kiezen wat zij de beste vinden waarna Senpai Graffiti dit verder verfijnd. We zijn nu 2 stemrondes verder en binnenkort kunnen we het uiteindelijke product presenteren.
Voor de mangapas hebben wij ons laten inspireren door de New York Public Library. Zij hadden een limited edition bibliotheekkaart uitgegeven met hun eigen friendly neighbourhood Spider-man! Dat wilden wij ook doen. Samen met onze harde kern van mangafanaten gingen wij aan de slag.
We deden een globale oproep op de discord “wie heeft zin om mee te denken over een nieuw concept.” Gelijk waren er jongeren die dit hartstikke leuk vonden, mits zij natuurlijk zo’n limited edition pas zouden krijgen natuurlijk. Jongeren zijn goed te motiveren als er wat tegenover staat. Zeker een best learned lesson.
Op vrijdag 2 december gingen wij, onder het genot van een stuk pizza, in co-creatie van start. We deden dit door een programma van 2 onderdelen: plenair en creëren.
Het eerste onderdeel, plenair, was ook weer onderverdeeld in 3 onderdelen. Met een flip-over gingen wij van start om de hoofdelementen te definiëren. Dit waren: karakters, sfeer en elementen. Met behulp van post-its konden zij aangeven wat ze het belangrijkst vonden dat in de mangapas verwerkt moest worden.
Daarna mochten zij in het onderdeel creëren aan de hand van een template zelf uitbeelden hoe zij dit voor zich zagen. Dit alles hebben wij doorgegeven aan onze artiest Senpai Graffiti, bekend van de mural op de jongerenvloer.
Een belangrijke stap voor de synthesefase is de synthese meeting. Hierin wordt alle informatie die gevonden is getrechterd naar relevante informatie en uitkomsten. Onze meeting werd begeleid door Probiblio, een van onze belangrijkste partners is het werkveld. Uit deze meeting kwam er een verscheidenheid van persona’s, tools en ideeën die verder meegenomen naar de simulatiefase om te toetsen en te ontwikkelen in co-creatie met de doelgroep.
De doelgroep ging co-creatief ontwerpen met een lokale kunstenaar en bibliotheek AanZet om ons concept verder uit te breiden
Hier moet de video maar dat werkt nog niet 🙂
Zaterdag 29 oktober werd de manga-afdeling officieel geopend in de Stadsbibliotheek Dordrecht tijdens een groot Halloween evenement.
Na het verkrijgen van een collectie manga en het bereiken van de doelgroep werd op feestelijke wijze de voorbereidende fase van deze sprint afgerond. Meer dan 180 jongeren met interesse in manga verzamelde zich in Dordrecht en hiermee is het eerste succes geboekt.
In september was de kick-off van de simulatiefase. De analyse- en synthesefase waren al achter de rug en kon er samen met de doelgroep gecreëerd worden. Daar kwamen zeer mooie dingen uit; waaronder een nieuwe collectie, dé mangapas, een groot evenement, de Discord, en activiteiten vanuit de doelgroep zelf via Discord! En dit alles met een lekkere hybride saus eroverheen gegoten waardoor het allemaal mooi in en bij elkaar past.
Communiceren kan je nooit teveel doen. We moesten onze jongeren zover krijgen om lid te worden van discord. Ja, ze zitten al op deze social media, nu moesten we ze nog zover krijgen om dan ook echt ónze discord te gebruiken. Dit deden we door een aantal low tech, maar zeer effectieve tools. Een nieuwe boekenlegger voor alle manga. Elk manga exemplaar, en dat zijn er honderden, werden allemaal voorzien van een boekenlegger met de volgende info: Hi, mijn naam is Tobias. Want dit was het gezicht van de discord en hij zorgt ook voor de communicatie met de doelgroep. Op deze manier hebben zij een gezicht waar ze mee communiceren, en niet een gezichtloze organisatie. Verder staat er op die boekenlegger ook een QR-code naar onze discord. Natuurlijk zullen lang niet alle jongeren hier gebruik van maken, maar die jongeren die wel interesse hebben en dat stapje verder willen gaan, die gaan het opzoeken. Dit zijn meteen ook de jongeren die wij tot ambassadeur van third space en onze community willen maken. En als een olievlek zal het onder hun vrienden, maten, gozers, homies verspreiden en de gemeenschap (community) groter maken.
Daarnaast is er ook een landingspagina voor manga. Iedereen die op zoek is naar manga kan hier verdere info krijgen waar zij moeten zijn, fysiek in de bieb, of digitaal op discord en de verdere (collectie)site. De landingspagina kan je hier vinden: https://www.debibliotheekaanzet.nl/manga-de-bieb
Collectie en boeken zijn natuurlijk nog allemaal erg place, maar hoe maak je dit dan weer space? Door de inzet van digitale tools, gaan naar waar de doelgroep is en daar de community verder
opbouwen. Discord is het perfecte (digitale) communicatiemiddel voor een bibliotheek want het is laagdrempelig en open. Mensen haken aan op hun interesses en vormen eigen online communities – perfect voor een hybride aanpak.
Het gesprek dat je in de bibliotheek voert kan je nu ook continueren tot ver buiten de bieb. Je bent niet meer gebonden aan klassieke openingstijden of hiërarchische verhoudingen. Het enige waar je nog aan gebonden bent is de interesse van de persoon met wie je praat. Je kan eenvoudig met elkaar communiceren en vragen beantwoorden. Dat maakt het beantwoorden van vragen en oplossen van problemen ontzettend simpel. Het is een stukje webcare dat vooralsnog weinig te vinden is de bibliotheken van Nederland.
Maar Discord is veel meer dan alleen een communicatiekanaal. Het geeft de bibliotheek ook de ruimte om in co-creatie met de doelgroep nieuwe dingen te creëren. Dingen zoals evenementen, maar ook nieuwe dingen voor de bibliotheek zoals een mangapas (daarover later meer), online boekbesprekingen. Dit alles met als doel om de doelgroep zich aan de hand van hun eigen interesses verder te ontwikkelen, zelfs als ze niet in staat zijn om fysiek naar de bibliotheek te komen.
“Ik was al gauw op het vizier van Bas en Ronald om onderdeel te worden van het Third Space team. Ik heb een achtergrond van bibliotheekwerk, projecten en een passie voor digitale en nieuwe media zorgden ervoor dat ik zeer enthousiast was, al kan ik pas medio september 2022 aanhaken. Eenmaal in het team ging het vrij snel; manga, discord, en jongeren vielen snel (maar zorgvuldig) op hun plaats en ik stond te trappelen om te beginnen.”
Third Space is een hybride concept. Niet alleen digitaal, maar ook analoog, fysiek in de bieb. Na corona was hier een grote behoefte aan. Met het plaatsen van de collectie en het uitbreiden van het pakket van dingen die jongeren in de bibliotheek kunnen doen hoopten we hen hiermee een fijne plek te bieden waarin zij zichzelf thuis kunnen voelen en dan ook door kunnen ontwikkelen.
Om dit een mooie plek voor jongeren te maken moest de jongerenvloer, de plek voor jongeren in de bibliotheek, ook aangepakt worden. Dit deden we door een lokale artiest, Senpai Graffiti, uit te nodigen om een mural te maken in de bibliotheek. Zo kunnen jongeren van een afstand al zien “dit is een plek voor manga, dit is een plek voor jullie.”
Toeval, toeval bestaat niet. Terwijl het projectteam bezig was met deskresearch en het praten met de doelgroep, was collectiemanager Lonneke van der Ark nét bezig met een nieuw collectieonderdeel voor de bibliotheek; manga. En wat kwam er gelijktijdig uit de deskresearch en de sessies met de doelgroep? Juist, manga.
Manga zijn in feite extreem populaire Japanse stripboeken en zijn nauwelijks tot niet te vinden in de bibliotheken van Nederland.
Een groter toeval bestaat niet, maar aan de andere kant was het geen toeval. Jongeren, nog meer dan voorheen, waren aan het verdwijnen uit de bibliotheek. De bieb had hen niets te bieden wat zij leuk vonden. En zij vinden manga leuk.
Place en space sloegen de handen ineen en zijn hierop ingesprongen door contact te leggen met dé lokale manga-winkel van Dordrecht en omstreken. Zo zijn we begonnen met het collectioneren van een eerste manga afdeling. Het werk dat wij hiervoor doen is ook gelijk werk dat wij voor heel Nederland doen. Niemand is namelijk nog zo ver als wij dus elke aanschaf, elke titelbeschrijving en elk exemplaar dat wij in ‘het systeem’ plaatsen is de eerste.
De doelgroep was al vrij snel bekend, als je iets met digitaal wil doen dan haak je jongeren aan. Maar wat wisten we al van deze doelgroep? Wat blijkt; behoorlijk veel.
Research vanuit de organisatie, grootse stukken van partners, adviezen geschreven over en door de doelgroep en ga zo maar door. We zijn zorgvuldig van start gegaan en hebben alles van A tot Z gelezen en bestudeert ten goede van het project.
Maar wat is hybride. Een hele goede vraag. Is het analoog, is het digitaal, het is beiden en meer. Om dit abstracte concept te vertalen naar een third space was er behoorlijk wat onderzoek voor nodig. De nodige namen kwamen langs zoals David Lankes en cohorten. Zeer interessante stukken.
En dan moet je nog eens alles met elkaar verbinden. De links leggen tussen doelgroep en theorie en uitpluizen wat daar precies over geschreven is, of niet juist niet over geschreven is.
Begin 2022 gaat de tweede fase van het Third Space project van start en begint bibliotheek AanZet samen met 7 andere bibliotheken aan de slag met het ontwerpen van de Hybride Bibliotheek.